La història de Castalla

Introducció

Castalla és una petita ciutat de la Comunitat Valenciana (a l'est d' Espanya), concretament a la provincia d'Alacant.




La Prehistòria de Castalla


El nom d'aquesta ciutat (Castalla) prové del castell, i aquest s'anomenava Castra Alta (fortaleça alta).

El Castell de Castalla va ser ocupat en l'Edat de Bronze, en el II a.C, i en l'època ibèrica romana, en el transcurs que hi ha del segle II a.C fins al segle V d.C.



L'Edat Antiga de Castalla


En el castell es conserven restes de nombrosos fragments ceràmics que provenen de l'època de l'Edat Antiga. 

També hi destaca una altra resta, un fragment amb les cames del que podria ser un possible guerrer íber.

L'Edat Mitjana a Castalla



Commemoració del 700 i 725 anniversari de la concesió del mercat semanal i la carca pobla a Castalla.

Castalla i el sud del regne de valència (segles XIII- XV)

La conquesta i colonització cristiana del Sharq al-Andalus va suposar el naixement i desenvolupament de la nova societat feudal valenciana des del segle XIII, contant amb uns paràmetres similars a la resta de territoris europeus, ibèrics i específics al posseir, el territori valencià sobretot en la seua part meridional, un caràcter fronterer.
En aquest sentit, Castalla i el seu entorn participen de tots els processos històrics derivats de la colonització cristiana i la nova formació social feudal.
En aquest procés se situen dues fites fonamentals per a la història de Castalla (i motors d’aquest seminari): el 725 aniversari de la concessió de carta de poblament i el 700 aniversari l’atorgament de mercat. Dos moments que ens han de dur a considerar sobre l’acta de fundació i sanció política d’una comunitat humana cristiana i l’impuls econòmic a aquesta comunitat a través d’una institució, respectivament.

Les batalles de Castalla i els seus escenaris: història i patrimoni cultural

Gràcies a una conferència ja realitzada, es va saber un poc més de les batalles de Castalla, com de per què van ocorrer, amb quines intencions, i quines conseqüències van aparéixer degut a les batalles.
També es va conéixer les característiques dels exèrcits que es van enfrontar i dels militars que van intervenir (Suchet, Delort,Whittingham i O’Donnell).
Més es va donar a conéixer els camps de batalla, on afirmava que eren un punt de referència per a saber més de la nostra història.





Supervivència en època de conflicte. La guerra de la independència en les terres del sud valencià 

En aquesta conferència, les persones assistents van tindre l'oportunitat de l'evolució de la guerra de la independència a les terres valencianes (en especial a Alacant i la Foia de Castalla).
També va parlar de Juan Bautista Casañs, víctima dels francesos a València (1812), que va nàixer a Castalla el 15 d’octubre de 1776; de com els grups més desfavorits, al igual que en la crisi actual, van ser els que van haver de fer front a la major part de les despeses de la guerra; i la resistència dels veïns de les localitats ocupades, cas de Castalla, a ser nomenats alcaldes.
Al finalitzar va contar algunes anèctotes de "Pepe Botella".




La conselleria de cultura, educació i esport actualitza el llistat de bens d’interés cultural de Castalla

S'ha començat l'actualització de l'inventari de bens d'interes cultural, en el qual s'inclou alguns dels escuts heràldics de pedra que hi ha a Castalla, cosa que fins ara no s'havien recollit en documents tant importants.




La guerra de la independència a les terres de la foia de Castalla 200 anys després

La guerra de la independència s’insereix en el final de l’anomenat Antic Règim. En aquest sentit, Castalla i el seu entorn participen dels processos històrics derivats del conflicte armat i el camvi de sistema. Dins d’aquests es troben dos fites fonamentals per a la història del municipi: el 200 aniversari de les accions militars que van tenir lloc el 21 de juliol de 1812 i el 13 d’abril de 1813, respectivament.

L'ajuntament de Castalla amb ajuda d'altres institucions va decidir donar a conéixer millor aquests fets mitjançant la realizació d’un serminari en el qual podien participar els habitants de la comarca, els professionals de les humanitats, els alumnes de la Universitat d’Alacant i dels centres educatius de la comarca, i les persones interessades en la història de la Foia de Castalla.

(imatge d'una conferència del seminari)


El servell de patrimoni cultural col·labora en la formació dels estudiants de Castalla

La gestió del patrimoni cultural és un camp apassionant que, també, és útil per a completar la formació dels joves estudiants de Castalla. En aquesta línia, des de fa unes setmanes el SMPC compta amb una jove en pràctiques: Anna Juan Rico, estudiant del Grau d’Informació i Documentació a la Universitat de Saragossa

És una bona notícia ja que: 
-És una prova de l’interès que desperta la tasca que desenvolupa el SMPC entre la nostra societat. 
-Es compta, de manera gratuïta, amb una que aporta els seus coneixements per a ajudar en la gestió dels nostres béns culturals. 
-Es complementa i millora la formació pràctica d’una persona amb estudis claus per a la gestió dels béns culturals.

Presentació del llibre: "La iglesia de Nuestra Señora de la Asunción de Castalla"

El passat divendres 7 de febrer, es va presentar a l’Auditori el llibre "La Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción de Castalla", que ha sigut únicament publicat en les xarxes d'internet en un format digital.
A més es va ressaltar la importància que té la difusió en la gestió del patrimoni cultural i els diversos autors van explicar breument sobre què van tractar els seus respectius treballs.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada